Deň Zeme – zbieranie odpadkov

zber 7V pondelok 22. apríla 2013 bol deň našej planéty ZEM. My Podkoničania žijeme v krásnom prostredí našej planéty. Myslíte si, že aj v čistom? Ja som presvedčený  že áno ! Mnohí z nás si myslíte to isté. Máme čistý vzduch, kryštálovo čistú vodu, NašePodkonické prostredie je priam rajom na našej Zemi. Najradšej mám pohľad od „peniažkov“ smerom na Pleše, kde vynikne celý chotár v plnej kráse.

No opak je pravdou. V sobotu na zbere odpadkov som mal možnosť sa znovu presvedčiť, že mnohí z nás nedokážu pozitívne vnímať Podkonice ako raj. Počas akcie /pri príležitosti dňa Zeme/ sme cestou z Podkoníc do Slovenskej Ľupče vyzbierali 24 vriec odpadkov rôzneho druhu (najčastejšie plastových fliaš, obalov z keksíkov, plechoviek). Zobrali sme však aj 9 pneumatík, plastový sud 50 litrový a kufor ! Áno, kufor !

Smerom z Plieš dole do obce sme vyzbierali až 13 vriec odpadkov. Zarazený som ostal pri kryte z kosačky z traktora, či vyhodenej trojkolke. Samotnou čerešničkou bol 50 litrový plechový sud.

Priechod – Podkonice mali „iba“ 10 vriec. Nič špeciálne sme tam nenašli.

Je to až na zaplakanie, ako niektorí z nás dokážu zastať na aute a vyhodiť také niečo ako trojkolka alebo sud či kufor. Podľa mňa to dá aj námahu, také niečo urobiť.  Zber odpadkov sme nerobili vlani, takže za dva roky sa nazbieralo skoro 50 vriec a množstvo pneumatík a sudov. Za dva roky si takto znečistíme svoj raj. Hanba!

Veľké vďaka patrí skupinke zbieračov, ktorí prišli a pomohli Našej Zemi dýchať. Boli to: Ľuboš Hošala, Martin Hošala, Erik Turčan, Lenka BB, Jaro Chaban, Tomáš Styk, Jozef Lipa, Bibka Gregorčoková, Maroš Matuška, Dominik Valent, Tomáš Forgáč, Peter Ulbrik, Mišo Patráš a Andrej Flaška.

Akciu sme zorganizovali bez pomoci Obecného úradu. Sponzorsky ju podporilo občianske združenie Deti dosky – nezávislí snowboardisti (CHILDREN OF BOARD  – COB), Peter Ulbrik – Autodolava, Maroš Lalík – Krčma na Hrbe a GULA MEDIA, s.r.o. za čo im patrí vďaka.

Mrzí ma, že sme nestihli vyčistiť aj Podkonice Pleše – Gálová – Podkonice, kde sú dve pneumatiky z traktora a veľmi veľa plastových fliaš. Rovnako sme nesthli ani Podkonice – Veľká voda (smer Baláže). Verím však, že budúci rok to vyjde. Dúfam, že nájdeme v Našom chotári menej odpadkov.

Za čistejšie NašePodkonice, Michal Gula Vráb

Komentáre sú uzavreté