Povstalecká noc v Múzeu SNP

plagat_noc_muzeiMúzeum Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici si v tomto roku pripomína 70. výročie Slovenského národného povstania. V tomto duchu pripravuje sériu aktivít, ktorými oslovuje verejnosť.  Jednou z nich je práve Noc múzeí 2014, ktorá sa konala v sobotu 17. mája 2014 od 17.00 – 22.00 hodiny.

Ja som o tejto aktivite nevedela, nevidela som ani plagát. Asi práve preto náhoda chcela, že som v sobotu brázdila banskobystrické ulice a nohy ma zaviedli aj k pamätníku SNP. Videla som ruch – tak „reku“ pozriem, čo sa deje.

Vrámci už spomínanej aktivity k výročiu SNP ste si mohli pozrieť expozície na tému: „Obce partizánskej republiky“. Sú to vlastne obce okolo Banskej Bystrice, ktoré prišli do stretu s partizánmi. Mnohí civilisti dodávali partizánom jedlo, lieky, šatstvo, či dôležité informácie o pohybe nepriateľa.

Múzeum SNP sa rozhodlo dať priestor obciam ako Kalište, Slovenská Ľupča, Podkonice, Baláže, Priechod, Moštenica, Hiadeľ, Selce, Špania Dolina, Turecká, Staré Hory, Donovaly, Korytnica, ktoré sa pred budovou pamätníka SNP mohli prezentovať  niečím typickým pre konkrétnu obec – tradičné remeslá, folklór, či chutné jedlá.

V našom stánočku bola pani Mária Čemanová, ktorá ponúkla slivovičku a tiež tvarožník od tety Jozefy. Okrem toho ste mohli na stánočku kúpiť knižku pani Čemanovej – Ofúkané recepty starých materí, ktorá by nemala chýbať ani v jednej podkonickej domácnosti. Tiež bola k dispozícii kniha o našom rodákovi – Pavlovi Tonkovičovi. Bolo tu zastúpené aj naše tradičné debnárske remeslo. Nechýbala ani reklama na lyžiarske múzeum.

Pre všetkých, čo nevedeli o tejto aktivite, aspoň zopár fotografií, pokropených dažďom :).

Janka Šípka Šípková

SNP5-P1170185 6-P11701878-P1170190 7-P1170188

Komentáre sú uzavreté