Rozhovor: Marek Barla

IMG_1208Už od minulého leta sa chystám písať sériu článkov o úspešných Podkoničanoch. Chcem predstaviť zaujimavých a šikovných ľudí, ktorý v Našich Podkoniciach žijú alebo sa narodili a svojimi schopnosťami pomáhajú sebe i svojmu okoliu či v športe, profesionálnom alebo súkromnom živote alebo kultúre. Ak máte tip, koho by ste radi vyzdvihli, počuli alebo čítali, pošlite mi email na michal.vrab@gmail.com a urobím s ním rozhovor.

Prvým predstaveným je Marek Barla. Je to mladý chlapec, ktorý má 17 rokov. Zaujal ma svojim prístupom k bicyklovaniu. Trochu mi to pripomína nás, keď Štefan Čeman doniesol v 95.tom roku prvý horský bicykel. Odštartoval éru „bikerov“ . Všetci chlapci v tomto veku sme chceli jazdiť a vlastniť horský bycikel.

Ako sa voláš a koľko máš rokov ?
Volám sa Marek Barla. Pochádzam z Podkoníc a mám 17 rokov.

Ako si sa dostal k jazdeniu na bicykli ?
V ôsmich rokoch pri pozeraní zahraničných športových programov. Najprv som začal som skejtom a jazdil som 4 roky, lebo to bolo zpočiatku zaujímavejšie. Neskôr som sa dostal k BMX-ke. Od 14tich rokov som sa dostal k prvému bicyklu určenému na skákanie. V 15 tich som si kúpil už lepšiu BMX-ku. Bola dosť ťažká, takže som sa snažil ju vylepšovať novými komponentami. Neskôr som prešiel na downhill, kde som sa nenašiel. Vrátil som sa naspať k BMX-ke resp. k MTB DIRT (bycikel s 24 alebo 26 palcovými kolesami – nízka kostra, malý zdvih vidli, kratší rám, je určený na rotácie a triky). Na tom som sa naučil rôzne lepšie triky (ako pretočenie riadítok, otočenie okolo vlastnej osi v lete, pustenie ruk počas letu a pod. pod.). MTB som nakoniec predal a kúpil som si profi bmx od jednej z najlepších značiek.

V čom je špecifický BMX bycikel ?
Takéto bycikle sú veľmi lahké. Môj má pod 10 kg. Je určený na „dirty“ – teda na skákanie na hlinených skokoch s veľkými poletmi. Medzi skokom a dopadom je vačšinou „diera“. Základňa by mala byť okolo výšky výšky 1,7 metra, alebo aj iná, tak aby spĺňala požiadavky jazdcov.

Postupne si sa zlepšoval …
áno. Naučil som sa skákať vyžšie a ďalej, pričom som do toho pridával rôzne triky, ako napr. pustiť bicykel, vystrieť sa za bicykel, letieť vedľa neho a pod. Taktiež som sa naučil 360 stupňovú rotáciu okolo svojej osi, dokonca aj dvojitú, čo je 720 stupňov! Okrem horizontálnych rotácii som začal skúšať aj vertikálne, teda saltá. Učil som sa lietať na BMX stále viac a teraz mi nerobí problém skočiť skok, kde letím aj 10 metrov a postupne idem ešte ďalej.

Máš strach ?
Každý má predsa strach 🙂 Strach je nato, aby sme neprekračovali svoje hranice, aby sme sa „nezrakvili“. Avšak ako sa zvyšujú moje schopnosti, tak sa zvyšuje aj hranica strachu.

Chodievaš aj na preteky ?
Nie, ale v budúcej sezóne sa chcem zúčastniť Slovenského pohára a niekoľkých zahraničných súťaží. Už je na čase po tolkých rokoch nechodenia.

Si registrovaný alebo v nejakej partii ?
V súčastnosti som členom Kartel BMX Crew, okrem mňa je tam ešte niekoľko dobrých jazdcov hlavne z okolia Žiliny…

Hľadal si aj sponzorov ?
Momentálne pracujem na veľkom videoedite, ktorý plánujem použiť ako edit pre potencionálnych sponzorov. Chcem jazdiť za niektorú zo zahraničných značiek ktoré sa zameriavajú na BMX bicykle a komponenty.

Kto vybudoval skoky pod ihriskom ?
Začalo to nevinne. Skúsil som to načrtnúť v počítačovom programe ešte na jar. Spolu s partiou Podkonických chalanov sme začali v marci 2012 . Postupne sme zlepšovali, kopali, stavali… Pomohla nám obec, ktorá nám dala miesto. Ostatné sme robili skoro všetko ručne. Drevo a hlinu sme získali od ľudí ktorí kopali základy na dom a pod.. Snažíme sa veci postupne meniť a zlepšovať podľa skúseností ktoré máme.

Kto chodí jazdiť ?
Kto má chuť ,či už sú to Podkoničania alebo cudzí, vítaný je každý.

Čo odkážeš Našim Podkoničanom ?
Velká vďaka obci a všetkým, ktorí podporili náš skromný bikepark, či už materiálne alebo nám pomohli s prácou. Taktiež chcem odkázať že aby ľudia šli za svojimi snami, aby robili čo ich baví pretože s chuťou a pevnou vôľou nič nieje nemožné. Vďaka za rozhovor.

Michal Vráb

Komentáre sú uzavreté