Tonkovičove slávnosti – fotografie

Tonkovičove slávnosti PodkoniceV slečnú nedeľu 31. mája 2015 sme mali v Podkoniciach veľký sviatok ktorý začal už rannou svätou omšou v kostole za zvuku ľudovej muziky. Veruže som mal zimomriavky keď som videl 7 členný detský súbor oblečený v krojoch ako hrajú na husle, gajdy a basu. Slávnostne sme položili kvety na hrob prof. Pavla Tonkoviča, rodáka z našej obce, pre ktorého sa sila ľudovej hudby stala snom.

Jeho sen krásne opísal Ondrej Demo vo svojej knihe kde ho citoval

„hudbou ma trestali, hudbou ma láskali, hudbou ma uspávali“.

Jeho snom bolo aby sa sila ľudovej hudby dostala raz na javisko, čo sa vďaka Slovenskému ľudovému umeleckému súboru aj podarilo prvý krát.

Podkonice Tonkovičove ľudové slávnosti

Je veľmi silné cítiť, ako sa jeho myšlienka pretavuje a aj vďaka Jožkovi Kostúrovi ktorý bol hlavným mozgom celej akcie. Spolu nám vystúpilo 8 ľudových súborov.

V trojhodinovom programe si 300 platiacich zákazníkov pozrelo ľudové tance a ľudovú hudbu v dokonalých dramatrugiách dobrovoľných i profesionálnych súborov. Atmosféru dotváralo krásne slnečné počasie, a úsmevy na tvárach ľudí.

Tancovalo sa veruže do neskorej noci ešte pre tých, čo mali chuť ostať a počúvať ľudovú muziku.

Základná škola s materskou školou Podkonice

Za veľkú podporu ďakujeme:

Márii Vrábovej, Anne Môjžišovej a Janke Slobodníkovej za napečenie tvarožníkov a makovníkov, Rasťovi Stykovi, ktorý pomáhal počas dostavby pomúrnice, prestavby chodníka a prác na streche bez nároku na odmenu, celému folklórnemu súboru Vysoká, šikovnému kolektívu hasičov /DHZ Podkonice, Peťovi Očenášovi za bagrovanie a úpravu terénu a všetkým, ktorí prispeli k výbornej akcii.

Akcia sa mohla konať aj vďaka finančnej a materiálnej podpore:

Autodolava – Peter Ulrbik, Obci Podkonice, Banskobystrickému samosprávnemu kraju, Peter Houžva,  Družstvo chovateľov oviec Podkonice, Poľovnícke združenie vysoká, Komunálna poisťovňa, Farma Majer + Turčan, Nera, Podkonická pálenica Bukovina, Despotur Dubiny, Randa + R, Kalting – IP, Marian Ľalík – Krčma na Hrbe, Aranžérske štúdio Dano – kyticeonline.sk, folklorfest.sk

Za pohľad očami fotografov ďakujeme: Dušan Koctúr Podkoničan, Pavol Pitoňák

Komentáre sú uzavreté