Turistika – zmiznuté značenie ?!

DSC_1533Keď som sa bol pred necelým týždňom prejsť po modrej turistickej značke smerom z Podkoníc cez Pleše na Príslop, bol som prekvapený, že značkovanie je na miestach dôležitých pre orientáciu zamaľované. 

DSC_1

Tieto značky sú znehodnotené na miestach ako napr. vstup do lesa z lúky alebo tiež popri chodníku od parkoviska na Plešiach až po lúky na vrchu. Prikladám mapku s označením kde značky chýbajú. Prekryté sú hnedou farbou – značka je tak znehodnotená a kto cestu nepozná, určite sa stratí. To sa mi aj potvrdilo, keď mi známy včera písal, že skoro zablúdil na Príslope. Prikladám mapku:

Capture

Pýtal som sa aj Miša Vrába či náhodou nevie čo sa stalo, keďže chalani nedávno čistili tento chodník po výrube aby sa tadiaľ dalo ako tak prejsť a ten mi povedal, že tomu nerozumie, lebo pred cca dvoma týždňami tu prebehlo značenie turistického chodníka. Tak sa obraciam na Vás, či neviete náhodou čo vlastne a ako sa to stalo, že značky sú „fuč“. Prikladám foto ako ako pekne boli značky premaľované pred pár týždňami:

DSC_1533Keď už píšem o tom značení a turistike, chcel by som podotknúť, že downhill bola pekná akcia, mladí si ju istotne užili, ale chcel by som ich tiež poprosiť, aby si dali do poriadku pásky, ktoré sú v dolnej časti trati úplne potrhané a otrasným spôsobom špatia prechod týmto chodníkom. Predsa len sa chodník nachádza v NAPANTe tak sa tak správajme. Ja nosievam so sebou z turistík plastové fľaše čo vyhodia ľudia ale niekoľko sto metrov pásky vám nik nevezme.

DSC_1584

Aby som nebol taký negativistický, tak podotknem, že pri potulkách po Plešiach som pátral po starom kríži, ktorý bolo roky vidieť na spodnej strane lúk na Plešiach. Aj som ho našil ale je zničený – spráchnivený. Oprel som ho kvôli foto a napadlo ma, že by sme ho mohli obnoviť (kovová pätka v zemi stále je). Rozprával som sa s M. Vrábom a súhlasil, že sa dá nejaká parta dobrovoľníkov dokopy 🙂 a niečo vymyslíme.

DSC_1628

A na záver prikladám foto pekného výhľadu na našu krásnu dedinku.

DSC_1631

S pozdravom Ľ. Turčan.

 

2 responses to “Turistika – zmiznuté značenie ?!