Po stopách partizánov

Kalište - SNP - prechod z Donovalov do PodkonícV piatok 29. augusta 2014 sme mali nahlásených 51 ľudí na prechod z Donovalov do Podkoníc. Keď mi volal Maroš Lalík, že sa im pokazil autobus a posielajú náhradný, mal som aj trochu strach, aby cudzí šofér zobral 6 ľudí naviac.

Keď som však prišiel o 18.30 na námestie, pretože som bol dokupovať ešte špekačky, pretože sa mi nahlásilo ďalších 10 ľudí, bolo pre mňa prekvapením konečný počet 71 ľudí v autobuse.

Nočný prechod z Donovalov do Podkoníc sa začal o 20.00 spoločnou fotkou pri lipe na Donovaloch. Inštrukcie sme dostali od Horskej služby, ktorú zabezpečoval Ľudovít Flaška spolu s Jánom Flaškom. Naše tempo bolo svižné, takže na močaroch, kde bola prvá väčšia zastávka sme boli za necelú 3/4 hodinu.Podkonice na Donovaloch

Na Kalište sme vstúpili cez bočný „tajný“ chodník, aby sme sa dostali do poľnej nemocnice. Všetci účastníci akcie dostali slovenskú hymnu, ktorú sme si po minúte ticha, modlitbe Otče náš, aj spoločne zaspievali.

Na znak úcty sme položili veniec od Kyticeonline.sk (Dano Kvety) a spoločne sa odfotili pred pamätníkom padlých Kališťanov.  Miernejšie tempo nasledovalo na Príslop, odkiaľ sme spoločne nastúpali na najnáročnejšiu časť celej trasy.

V zdravý a s úsmevom sme vstúpili na Pleše, odkiaľ sa ozývala uvítacia „internacionála“ od D.J. Barlíka. Na Chate Pleše sme si pochutili na špekačkách, ktoré nám výborne pripravil Igor Slobodník.

Vatru sme po menších problémoch odpálili o 00:30 a pomaličky sme sa postupne v skorých ranných hodinách rozišli do našej krásnej obce Podkonice.Vatra Podkonice Pleše 2014

Som veľmi rád, že sa nám po rokoch podarilo obnoviť „zabudnutú“ akciu aj vďaka Vám všetkým, ktorí ste v piatok boli s nami.

Veľké ďakujem patrí sponzorom: DeSpoTur, Lalík Bus, Urbárske  a Pasienkovému Spoločnestvu Podkonice a celej partii Naše Podkonice.

Ešte ma dlho budú hriať úsmevy všetkých ľudí a chuť znovu podniknúť a urobiť niečo spoločne. Ďakujem Vám.

Michal Gula Vráb

 

Komentáre sú uzavreté