Blog: Mikuláš v kostole

Mikuláš v Podkoniciach v kostoleV piatok 5. decembra 2014 prišiel do Podkonického kostola sv. Martina – Mikuláš. Bolo to veľmi silné pre mňa sledovať, aká atmosféra vládla počas jeho príchodu. Detské očká, ktoré čakali na jeho príchod. Rodičia s úsmevom na tvárach a pripravenými fotoaparátmi zachytiť tieto momenty.Vrátil som sa do svojich detských čias, kedy som sa bál čerta a tešil na Mikuláša. Dakedy dávno, sme si doma museli so sestrou pripraviť básničku, aby sme dostali sladkosť od Mikuláša. A sľúbiť, že budeme počúvať rodičov a zlepšíme sa. Inak príde po nás čert a zoberie nás do pekla 🙂

Náš kostol sa zaplnil do 1/3 detičkami a ich rodičmi. Škôlkári v sprievode paní učiteliek predstavili svoj program, ktorý si nachystali pre Mikuláša. Zahanbiť sa nenechali ani naši školáci. Každej ratolesti sa ušiel sladký darček. Recitovalo sa, spievalo.

V Kresťanskom dome pokračovali Vianočné trhy. Šikovné ruky našich občanov pripravili rôzne darčeky, ktoré si mohol zakúpiť každý návštevník. Za dobrovoľný príspevok ste si mohli odniesť vianočné pohľadnice, medovníčky, štrikované srdiečka či mnoho iných kreatívnych darčekov. Alebo ste sa mohli pokochať nádhernými črpákmi od majstra Joža Polónyho či výrobkami od majstra Laca Slobodníka alebo kyticami Dana Koctúra.

Výťažok z vyzbieraných peňazí poputuje na prestavbu podlahy do šatne v našej materskej škôlke. Každý sa mohol zapojiť do ozdobenia si svojho medovníčka od mojej sestry Kataríny Fodorovej.  Kto mal chuť, dal si rodičkovský alebo detský punč ešte pred kostolom.

Výborná akcia, ktorá spojila detské duše i nás dospelákov.  Vďaka patrí všetkým Podkoničanom – od pani učiteliek, cez šikovných remeselníkov až po návštevníkov, ktorí prispeli svojou prítomnosťou.

Nádherný moment uctenia si starého sviatku a spojenia všetkých dobrých ľudí.

 

Komentáre sú uzavreté