História lietania na Podkonických Plešiach

autor

autor

Samotné lietanie začalo v Podkoniciach okolo roku 1978. Rogalá boli ešte málo výkonné,s kĺzavosťou okolo 1:5. Lietalo sa z Rovienok nad cintorínom a išlo väčšinou o výcvikové lietanie. Na Plešiach ešte neboli rogalá schopné vzlietnuť pre malú strmosť svahu.

K prelomu došlo v roku 1980, keď už boli rogalá s kĺzavosťou 1:8, ktoré sme si väčšinou stavali sami a nebol problém vzlietnuť na Plešiach pri vleku. Prvý, kto úspešne zletel z Pleší, bol Roman Oravec zo Slovenskej Ľupče.  S postupom času výkonnosť rogál rástla, naučili sme sa lietať v termických prúdoch.

Lietanie už nebolo len zletom z kopca, ale začalo sa lietať po hrebeni Nízkych Tatier takmer až po Košice a na sever až po Dolný Kubín. Okrem Pleší sa lietalo tiež so Starej Kopy, Baranova, Pánskeho dielu v Banskej Bystrici, Kráľovej hole a mnohých ďaľších terénov na Slovensku a v Čechách.

Závesné lietanie sa prudko rozrastalo a tak ho začlenili organizačne pod Zväzarm. Začali sa organizovať preteky – krajské, celoslovenské, federálne neskôr aj Majstrovstvá Európy a sveta. Dobré podmienky pre trénig aj na Plešiach som pretavil v roku 1988 do zisku titulu Majster Československa v závesnom lietaní. V rokoch 1991 a 1993 som sa stal Majstrom Slovenska.

Dobré výsledky v rámci Majstrovstiev Slovenska ma dostali do reprezentácie Slovenska a mohol som sa zúčastniť mnohých majstrovstiev Európy a sveta a dvoch Svetových leteckých hier v Turecku a Španielsku. Tieto sú ekvivalentom Olypijských hier. Konajú sa každé štyri roky a zahŕňajú letecké motorové a bezmotorové disciplíny parašutizmus a balónové lietanie.

V tom čase bol najsilnejší deltaklub pri Železiarňach v Podbrezovej.  Od začiatku sa organizované akcie konali aj na Plešiach. Vypísanie  všetkých ročníkov by bolo zdlhavé, ale kto má záujem, môže sa pozrieť na web: http://hgsk.szm.com/index.htm . Tento spravujem už od roku 1990 a nájdete tam popis , výsledky a fotky zo súťaží.

Najväčší ohlas si získala medzinárodná súťaž Pohár Podbrezovej, ktorá pretrvala až do súčasnosti a koná sa každý rok v auguste. Pre rok 1998 prerástla do organizovania Majstrovstiev Európy . V roku 1997 sa konali Predmajstrovstvá a 1998 veľmi úspešné Majstrovstvá Európy. Lietalo sa z Pleší,  Pánskeho dielu, Baranova, Čierťaže nad Dubovou a Kráľovej hole. Majstrom Európy sa stal Manfred Ruhmer z Rakúska.
Doba priniesla zmeny a tak sa začalo prudko rozrastať padákové lietanie, pre ktoré sa Pleše stali tiež vyhľadávaným terénom. Preto dnes uvidíte na kopci väčšinou padáky. Na tomto mieste by som rád poďakoval Poľnohospodárskemu družstvu Podkonice za zhovievavosť k rogalistom a paraglajdistom pri vzletoch na Plešiach. Pri pristávaní sa snažíme nesadať do polí vo vegetačnom období.

Pokiaľ sú vhodné termické podmienky väčšinou odlietame po hrebeni smer Kráľova hoľa, alebo pristávame tesne za hrebeňom Pleší, zo severnej strany. Verím, že budúcnosť Pleší ako letového terénu je veľká a teším sa na budúce lety z tohto terénu. V súčasnosti závesné a padákové lietanie zastrešuje Letecká amatérska asociácia – LAA, so sídlom v Žiline. Prípadní záujemcovia o tieto športy nájdu informácie na web stránke www.laa.sk .

Bohumír Kolesár, Slovenská Ľupča

Komentáre sú uzavreté