Za čistejšie a zdravšie Podkonice

Podkonice zber odpadkovMyslím, že už je to 6 rokov, čo vznikla myšlienka vyzbierať odpadky v blízkom okolí našej dediny. Zber odpadkov sa každoročne snažíme spojiť s 22. aprílom, ktorý je Svetovým dňom Zeme. V tomto článku nechcem rozoberať a ani kritizovať, akí sú ľudia nezodpovední a bezohľadní k prírode, k svojmu okoliu.

Nechcem rozoberať, kto kde pozabudol pri ohnisku odpadky, alebo kto kde nechal odloženú časť prehnitého a prírodou zničeného kríža, ktorý spolu s čakanom a lopatou niesol v daždi a silnom vetri na svojich pleciach.
Práve naopak, chcel by som sa v prvom rade úprimne poďakovať všetkým dobrovoľným aktivistom, ktorí sa pravidelne zúčastňujú tejto akcie, či už ide o stálych, nových, mladších či starších dobrovoľníkov.

Zber odpadkov Podkonice / PriechodChcem Vám povedať, že je veľmi dôležité, aby sme pokračovali v tejto myšlienke, aby sme vydržali a boli príkladom pre mladšiu generáciu a pre ostatných ľudí nielen v našej obci. Uvedomujem si, že je niekedy ťažké a demotivujúce vidieť stále množstvo odpadkov v prírode, keď každý rok svedomito čistíme naše okolie a niekedy neprejde ani týždeň a odpadky opäť spokojne ležia vedľa hlavných a bočných ciest.

Nedokážeme zmeniť všetkých ľudí a ani od nich chcieť, aby si vážili prírodu a planétu, keď si nevedia vážiť jeden druhého. To však nevadí, pretože každý rok je nás viac a treba sa sústrediť na mladšie generácie a odovzdať im toto poslanie, keď my už nebudeme môcť. Chcem týmto vyzvať aj ostatných, ktorí možno váhajú alebo sa hanbia. Verte, že sa niet čoho báť a pocit z dobre vykonanej práce je na nezaplatenie.

Čím nás bude viac, tým dokážeme urobiť aj iné veci v našej dedine a svojimi rukami vymodelovať novú a zdravú tvár tejto obce, ako to robili naši predkovia. Veď v konečnom dôsledku to robíme sami pre seba, pre svojich potomkov a pre Vás.

Dobrovolnici pri zbere odpadkov v PodkoniciachNa záver sa chcem ešte raz srdečne poďakovať Vám, všetkým aktivistom (veď vy viete ktorí), pretože bez Vás by sa táto akcia nekonala a cením si Vašu prácu.

Ďakujem aj starostovi obce, ktorý sa aktívne zúčastňuje dobrovoľníckych aktivít v obci, našej dvornej a spoľahlivej autodoprave AUTODOĽAVA, ktorá zabezpečuje prepravné služby od počiatku a samozrejme ostatným, ktorí urobili čokoľvek nezištne a dobrovoľne pre našu obec a jej obyvateľov.

Lokalita čistenia: hl. cesta do Slovenskej Ľupče, cesta do Priechoda, cesta na Baláže, cesta do Moštenice, cesta nad Stráňou, Pleše – čistené mimo akcie v r. 2015, Gálová – čistená v r. 2014

Štatistika:

Lokalitar. 2015r. 2014r. 2013r. 2012r. 2011r. 2010r. 2009
Slov. Ľupča7x vrece11 x vrece24 x vreceBez štatistikyBez štatistikyAkcia neprebehla50 x vrece
1x TV4 x pneu9 x pneu7 x autobateria
Priechod10 x vrece9 x pneu10 x vrece    -       -     -Smer nebol čistený
2 x matrace
Veľké množstvo skla
Pleše2 x vrece1 x vrece13 x vrece      -      -        -Smer nebol čistený
GálováČistá3 x vrece       -         -Smer nebol čistený
5 x pneu
Moštenica6 x vrece5 x vreceSmer nebol čistený       -         - Smer nebol čistený
10 x pneuželezný odpad
1 x linoleum
Baláže8 x vrece13 x vreceSmer nebol čistený       -         -Smer nebol čistený
1 x sedačka9 x pneu
1 x pneu

Komentáre sú uzavreté