Otvorenie vianočných sviatkov v Podkoniciach

ChristmasPrišla zima. Prituhlo. Strechy dostali biele čiapky, stromy, cesty a chodníky sa zahalili bielymi perinami. Zimná idylka. Aj my sme sa zababušili do teplejších kabátov a omotali sme sa vlnenými šálami. Ponáhľame sa do roboty a z roboty. Rýchlo zatvoríme za sebou dvere, aby sme nevpustili zimu. Lepšie je  sedieť doma v teplúčku. So susedom sa vidíme, len ak odpratáva sneh v rovnaký čas ako my. Ani s ostatnými dedinčanmi sa veľmi nestretávame,  do dediny chodíme len málo. Ani do obchodu veľmi nie,  nakúpime v meste cestou z roboty. Ani autobus už nie je možnosť širokej komunikácie, vozíme sa autom, je to komfortnejšie. No proste žijeme sami v sebe a pre seba. Akurát v nedeľu po omši sa pred kostolom  zastavíme a v hlúčikoch prehodíme zopár slov.

Je advent. Mali by sme sa pripraviť na Vianoce. Ale zase sa venujeme len našim domácnostiam. Alebo zháňaniu darčekov. Sme upachtení a nervózni. A naše vnútro je uväznené v nás. Viazne komunikácia. Chcelo by to nejakú akciu, kde by sme sa stretli, aby dedina ožila a spoločne by sme zahájili Vianoce. Čo s tým ?

Zamysleli sme sa niekoľkí susedia /Paľo Vráb so švagrom Petrom Houžvom, Peter Barla, Igor Styk, Roman Krystoň, Patrik Hlinka /. Uvarili sme vianočnú kapustnicu, zvarili vínko a pozvali všetkých, čo majú chuť a dobrú vôľu, aby sa zišli k vianočnému stromčeku na Novú ulicu. Chutná kapustnica s klobáskou ulahodila žalúdku, škvarkové pagáčiky od Marty Fodorovej tiež rozihrali chuťové poháriky a vínko pohladilo hrdlo a rozviazalo jazyk. Plápolajúci ohník a praskajúce drevko doladilo pohodovú atmosféru. Všetci si boli akosi bližší.  Pri stretnutí sa objali, ba aj bozkom sa zvítali. A dozvedeli sme sa, kto má čo nové,  či sú zdraví a kto kde bude sviatkovať.A keď Paľo Majerík  zahral na harmonike spolu s Jozefom Kostúrom na gajdách, v každom sa prebudila dobrá nálada a rozihrali  sa žilky. Veru aj per pazuch sme  sa pochytali  a spievali koledy a  ľudové pesničky. V duši sa nám rozhoreli plamienky a otvorilo sa nám srdce.

A tak sme otvorili Vianočné sviatky.
Michal Gula Vráb

Komentáre sú uzavreté