A ja som z Podkoníc debnár

2013-02-09_debnar_019Ako už bolo avizované, Obecný úrad Podkonice organizačne aj sponzorsky podporil výstavu podkonického debnára p. Ladislava Slobodníka pod názvom: „A ja som z Podkoníc debnár.“ Expozícia bola sprístupnená verejnosti v dňoch 9. februára 2013 od 12.00 do 19.00 hod. a 10. februára 2013 od 10.00 do 14.00 hodiny v sále Kultúrneho domu.

V sobotu 9. febuára sa o 10.00 hodine konalo slávnostné otvorenie pre pozvaných hostí. Výstava obsahovala ukážky diel nášho majstra debnára, propagačný materiál, fotky a informácie o práci a diele LSPD – Ladislava Slobodníka – podkonického debnára. Výstavku fotiek a informačných plagátikov aranžoval p. Vojtech Majling – slovenský fotograf a zberateľ ľudovej slovesnosti, rodák z Harmanca. Slávnostné podujatie moderátorsky sprevádzala Mgr. Mária Turčanová. S krátkymi príhovormi vystúpili hostia z oblasti folklórneho a kultúrneho života : Dr. Renata Babicová – riaditeľka Podpolianskeho múzea v Detve, riaditeľ regionálneho centra remesiel ÚĽUV B. Bystrica Bc. Roman Malatinec, starosta našej obce Ing. Michal Kukučka. Svojim vystúpením – hrou na fujare prišli pozdraviť majstra Slobodníka folkloristi: p. Vlado Homola z Priechoda, Michal Fiľo z Heľpy, Marian Čupka zo Šumiaca.

Prítomný bol aj primátor mesta Detva – Ing. Ján Šufliarský a pozvanie prijali aj starostovia z Mikroregiónu pod Pánskym dielom z obcí Priechod, Slovenská Ľupča, Baláže a Nemce. Zúčastnila sa rodina p. Slobodníka a všetci jeho pozvaní priatelia, ktorých pre nedostatok miesta nebudem všetkých menovať. Záverečné slovo patrilo samotnému majstrovi Ladislavovi Slobodníkovi, ktorý porozprával o svojej práci a zároveň svojej veľkej vášni.  Vyzdvihol svoj vzťah k Podkoniciam a poďakoval všetkým, ktorí ho v jeho práci podporujú a pomáhajú mu. Náš starosta Michal dostal z jeho rúk „putovnú drevenú varechu“ (výšku mala cca 1,70 m), ktorú vyrobil ako symbol pre folklórne podujatia v obciach spomínaného mikroregiónu, ktorá bude postupne putovať do rúk starostov pri rôznych folklórnych príležitostiach. A popri tomto všetkom nechýbali ani chutné jednohubky v podobe korbáčikov, pagáčikov, pampúchov a na „zaliatie“ bol pohár vína, šťamperlík domácej a aj pohár žinčice 🙂
Viac o podujatí napovie naša fotogaléria.

Táto akcia veľmi pekne dotvárala atmosféru už tradičnej obecnej Gazdovskej zabíjačky, ktorá sa konala neďaleko pred Krochmelov. Ujovi Lacovi želáme veľa síl, nápadov a elánu v jeho ďalšej tvorivej práci.

Vladimíra Turčanová
foto: Jaroslav Kostúr ml.

Komentáre sú uzavreté