Gazdovská zabíjačka 2013

Zabijacka uvodV sobotu 9. februára 2013 pripravil Dedinský spolok turistov Dubiny, známy aj pod skratkou DeSpoTur Dubiny pripravil tradičnú predfašiangovú akciu – Gazdovskú zabíjačku. Ľudové tradície v podaní ochotníkov z partie DeSpoTur-u, zanietených Podkoničanov a ľudových majstrov z našej obce si prišlo počas celého dňa pozrieť mnoho ľudí z Podkoníc, okolitých obcí i vzdialenejšieho okolia.

Tých, ktorí ste sa zabíjačky nezúčastnili Vás svojím článkom virutálne zoberiem do diania… Akcia začínala slávnostným príchodom sprievodu všetkých hercov smerom od Obecného úradu smerom ku krčme pred Krochmelov. Tam bola naaranžovaná celá gazdovská dedina, vybudovaná z kulís. Do ľudovej dedinky nás vpustila otvorená závora a privítali nás  vojaci, strážiaci vstup. Tí v poľnej kuchyni  varili bryndzové halušky, aby labužníci, čakajúci na zabíjačkové špeciality neodpadli od hladu.

Pokračovali sme popri „domčeku“ pána majstra Jaroslava Kostúra, Tam sme sa priučili výrobe zvoncov a pokochali sa ich krásou i ladným zvukom. Vedľa v ohrádke sa chúlili ovečky a domáce zajačiky. Popri krčme sa promenádoval  koník, ktorý na želanie povozil deti v sprievode rodičov.

V strede dedinky sme si pozreli výrobu syra, či ochutnali žinčicu z dielne majstra baču Miša. Dva stánky vedľa nám neskôr ponúkali  zabíjačkové špeciality a niečo na zahriatie – varené vínko, alebo hriatô.

V poslednej časti dediny boli sústredení majstri, ktorí tvrdo pracovali na spracovávaní mäsaa ostatných surovín z prasiatka. Oproti na „pódiu“ nám do skoku i do ucha hrala ľudová muzika –Pecníkovci. V prestávkach nôtu prebral D.J. Barlík.

Vydarená akcia priniesla mladým, starším, ale aj najmenším veselú náladu a nezabudnuteľnú atmosféru. Osobne som mal možnosť stať sa súčasťou starodávnej  dedinky, ktorá vždy ožije v srdci našej obci vo fašiangovom období.

Každý človek, ktorého som stretol, neskrýval nadšenie, úsmev a dobrú náladu. Tí, čo im ľudové nôty rozihrali žilky, si zakrepčili spolu s „cigánkami“ alebo pánom „generálom“. Ešte dlho budem spomínať na ten krásny pocit vo svojom vnútri, kedy som bol zasa hrdý, že som Podkoničan.

Hlavný organizátor ďakuje všetkým sponzorom, ktorí   finančne, fyzicky, morálne alebo iným spôsobom podporili Gazdovskú zabíjačku. Tešíme sa, že sa stretneme znovu o rok.

Na záver si pozrite galériu pohľadom môjho oka a fotografa Jána Viazaničku zo štúdia Viazuu.com.

Michal Gula Vráb

Komentáre sú uzavreté