Hľadá sa majiteľ plechovky od piva

IMAG0775„Ahoj som plechovica od piva značky PRINCE – prázdna a takmer sama. Môj majiteľ/ka ma tu nechal, pardón lepšie povedané vyhodil ma tu. Do budúcna by som poprosila, zvážte prosím Vás čo so mnou spravíte, radšej mám spoločnosť iných v odpadovej nádobe ako niekde pri ceste“…..

Aj takto by to mohlo byť, ak by veci, zvieratá či samotná príroda mohli rozprávať. Bolo by to asi viac ako len ironická poznámka… Aj ja som sa zúčastnil tohtoročnej „akcie“ čistenia príjazdových ciest do Podkoníc. A popritom všetkom odpade (akože cenu ODPAD roka by som venoval vyššie spomenutej plechovke, ktorej počet exemplárov na ceste zo Slovenskej Ľupče išiel cez 15ks) čo sme ho tam pozbierali ma napadlo niekoľko myšlienok  a postrehov, no najviac som sa musel zaoberal otázkou PREČO?

Prečo to jednoducho my ľudia robíme. Prečo máme takú potrebu odhadzovať odpadky všade inde len nie do smetného koša alebo na miesto pre ne určené. Je to azda tak náročné a tak ťažko dostupné. Alebo tak nevyhnutné, že pokiaľ ten odpad nevyhodíme z auta tak sa nám stane niečo zlé?????

Môžem Vás uistiť, že sa nikomu nič nestane pokiaľ si ten svoj obal od keksíku, či plechovku, či pneumatiku – doveziete domov. Však miestna samospráva v tejto oblasti – v oblasti odpadového hospodárstva je aktívna. Od tohto roku sa platí jeden poplatok za smeti a „smetiari“ odvezú všetko čo sa vyloží. Pravidelne, každé dva týždne sa zbierajú plasty. Po dedine sú rozmiestnené nádoby určené na zber skla. A minimálne raz do roka sa organizuje zber nebezpečného a domového odpadu.

Čo nám ešte chýba? Podľa mňa nič, no chyba je niekde úplne inde. Chyba je výlučne iba v nás a pokiaľ si to neuvedomíme a nič proti tomu nespravíme, veľmi ťažko sa niečo zmení.

Aj touto cestou Vás preto milí spoluobčania, ak Vám čo i len trochu záleží na budúcom obraze nášho chotára, našej krajiny, našej Zeme, uvedomme si, že sa zmena musí prísť od nás, od každého jednotlivca……

Rozmýšľaj globálne, no konaj lokálne !

Komentáre sú uzavreté