Tonkovičove folklórne slávnosti

tonkovicObec Podkonice v spolupráci s miestnou folklórnou skupinou Vysoká pod vedením Jozefa Kostúra usporiadala v nedeľu 26.mája 2013 už 4.ročník Tonkovičových folklórnych slávností, ktoré sa už tradične konajú na ihrisku na Brodku každý druhý rok v máji. Počasie nám síce veľmi neprialo, ale aj napriek krátkej pauze počas dažďovej spŕšky vystúpili všetci zúčastnení vystupujúci : Detský folklórny súbor DRATVÁRIK zo Slovenskej Ľupče, dievčenská skupina POKOVIČKA z Podkoníc, deti z našej ZŠ s MŠ, folklórna skupina VYSOKÁ z Podkoníc, fujaristi a gajdoši z okolia KAMARÁTI MOJI, folklórna skupina SLATINA zo Zvolenskej Slatiny. Zlatým klincom programu bolo vystúpenie folklórnej skupiny PARTIZÁN zo Slovenskej Ľupče, ktorý svojim zvučným spevom dopĺňala Veronika BODNÁRIKOVÁ z Pohorelej. Podujatie moderovala p. Katarína Gogoľová, redaktorka rádia Regina-Štúdio Banská Bystrica.

Z pozvaných hostí sa zúčastnili : Ing. Emil Flaška, synovec p.Tonkoviča, synovec pani Tonkovičovej p. Zehenter, pani Palúchová Mária riaditeľka Stredoslovenského osvetového strediska a starostovia okolitých obcí: Selce- p. Zázrivcová Božena, Slovenská Ľupča- Ing. Miroslav Macák, Baláže- p.Jozef Chaban a Priechod- Mgr. Stanislav Chaban.

Po skončení programu sa konala ľudová veselica, pochutiť sme si mohli aj na pečenom prasiatku a guláši pripravenom spolkom DeSpoTur a naším krčmárom Marianom Ľalíkom.

Vďaka patrí všetkým sponzorom a tiež Banskobystrickému samosprávnemu kraju za finančný príspevok.

Dňa 22.mája uplynulo 33 rokov od smrti prof. Pavla Tonkoviča. ( *13.1.1907 – +22.5.1980), ktorého motto si vždy radi pripomenieme: „ Som spokojný, lebo som v živote robil to, po čom som túžil. Ľudová pieseň bola a vždy bude vecou môjho srdca.“

Foto:  Pitoňák Pavel a Hruška Martin

Komentáre sú uzavreté