V Podkoniciach máme tankodrom

1-P1170172Neveríte? Tak zavrite oči a skúste porozmýšľať, kde by to tak asi mohlo byť. Majiteľov áut to napadne asi hneď. Bingo! Cesta smerom do Priechoda. Samá jama. Každým rokom sa to zhoršuje. I keď je to cesta neoficiálna, je veľmi vyťažená. Nielen našimi občanmi. V čase, keď sa robil obchvat cez Banskú Bystricu, túto cestu využívali aj „cezpoľní“ – smer Brezno. Okrem toho je cesta stále súčasťou obce, keďže sa tam nachádzajú ešte 3 obytné domy.

Pán starosta prisľúbil cestu opraviť už pred 3 rokmi – že vraj ako kompenzáciu „zober štrk – oprav cestu“. No nič sa neudialo. Diery síce boli zabetónované, ale len sčasti. Neviem kto to robil, ale ďakujem mu aj za túto snahu. Je však jasné, že toto nepomôže. Treba diery zaplátať asfaltom, aby to vydržalo čo najdlhšie. Prečo by sme ľahostajnosťou mali prísť o cestu, ktorá môže slúžiť ešte ďalšie roky rokúce.

Okrem bežných občanov je táto cesta často využívaná aj pri ťažbe dreva a poľnohospodárskych prácach. Tak sa pýtam pán starosta: „Je to tak ťažké v dnešnej dobe sadnúť si za stôl s Urbárom, družstvom a súkromníkmi a dohodnúť sa na sponzoringu?“. Však z ťažby dreva sú nemalé výnosy a ťažké stroje ceste nepomáhajú. Jednoduchá rovnica. Keď sú ochotní prispieť na akcie zábavného charakteru, tak by bolo dobré dospieť ku konsenzu a prispieť raz aj na niečo dôležité. Ja ako občan z toho vlastne nič nemám. Príde veľké auto, zoberie krásne drevo, zablatí cestu, rozbije asfalt a cesta sa časom rozpadá. Ak náhodou aj prídu nejaké financie, netuším kde skončia, keďže prehľad o finančnej situácii v našej obci je neprehľadný.

Nebuďme ľahostajní! Som ochotná spraviť zbierku, prispieť Eurom, pomôcť brigádovať. Cesta si zaslúži opravu teraz, pretože z roka na roka sa budú náklady na opravu zvyšovať. To isté je aj s cestou smerom na Pleše. Máme kopec, vlek, prírodu a nevieme ju predať! Však turisti sú tiež istým spôsobom ekonomický prínos, ale keď majú ísť takou „hroznou“ cestou a ešte nájsť aj zavretý bufet (myslím v minulosti), tak ich to odradí. A to nehovorím o ceste smerom na Baláže. S tou už asi neurobíme nič. Tiež však nie je veľmi lákavé, keď po cyklotrase tečie hnojovka a stojí v jamách hneď pri ceste. Takto sa to jednoducho nerobí!

Tak priatelia skúsme sa zamyslieť a spojiť, ináč to bude vyzerať asi v štýle         „Do tankoch priatelia“ a ideme! Len kde ten tank kúpim – toť otázka :).

Janka Šípka Šípková

1-P1170175

One response to “V Podkoniciach máme tankodrom