Dobruo Podkonickuo II. ročník

IMG_5116Sobota  23. augusta 2014  sa začala hustým dažďom. Zostali sme bezradní a neistí, či sa veľké podkonické podujatie, ktoré sme intenzívne pripravovali,  a na ktoré sme sa dlho tešili, vôbec uskutoční. Ale nakoniec sa predsa len  Pleše stali dejiskom druhého ročníka Medzinárodnej súťaže vo varení gulášu DOBRUO PODKONICKUO.

O desiatej hodine už bolo pred Chatou Pleše pripravených rekordných 14 družstiev, odhodlaných popasovať sa o Putovnú varechu majstra Ladislava Slobodníka.

Bolo vidno, že súťažiaci si tento rok dali viac záležať na kreativite stánkov. Jej  hodnotenie bolo preto náročné. Právo vybrať ten  najkrajší mohli kapitáni každého družstva a porotcovia súťaže.IMG_4795

Tento rok rozhodovala porota v zložení:

Marian Majerík – kuchár z hotela Lux
Rado Riečan – majiteľ reštaurácie Grajciar
Robo Daniš – šéfkuchár Koliba sv. Krištof
Peťo Mikušinec – majiteľ vinární Invinum
Jožo Turčan – vylosovaný z divákov

Novinkou II. ročníka Dobruo Podkonickuo bola tombola o diváckeho porotcu. Marian Lalík – víťaz minulého ročníka Dobruo Podkonickuo vylosoval jedno číslo, ktorého majiteľ sa pripojil do poroty. Túto šancu dostal Jozef Turčan.

Súťažné družstvá a ich kapitáni DOBRUO PODKONICKUO 2014:

1. Motorkári – Tomáš Kostúr
2. Hasiči -Tomáš Styk
3. Žandári – Roman Krystoň
4. Štangasti – Martin Burian
5. Dobrôtky – Pavol Vráb
6. Pohostinstvo na Hrbe – Marian Ľalík
7. Partizáni – Dušan Fraňo
8. Farma – Miro Budaj
9. Cult Club – Marek Mikloš
10. Cat – Fero Stanček
11. Pomaranče varia – Peter Liška
12. A je to – Viktor Lakomčík
13. Treetherm – Marian Budzel
14. Racio-Bio – Jožo Slobodník

_DSC3417

Putovnú varechu a titul Majstra gulášnika za rok 2014 si odniesol tím Partizáni (Šprajcovci). Na druhom mieste sa umiestnila Farma a tretie miesto si vyslúžili Motorkári. Každé družstvo bolo ocenené diplomom, tričkom s logom súťaže, hrnčekom s logom a perom od sponzorov.

Diváci si vychutnávali nielen príjemnú atmosféru a  rôzne druhy gulášov, ale aj rôzne pochúťky. Napríklad: výbornú makovo-jablkovú štrúdľu, chlieb s masťou a cibuľou, domáce škvarky z dielne stánku DOBRÔTOKY, tradičné halušky s bryndzou a slaninou a  novinku – domáce lekvárové lievance zo stánku HALUŠKÁRI,  nepasterizované pivo v stánku CULT CLUB ,  grilované mäsové špeciality  zo stánku TREETHERM  a  dobré ríbezľové vínko  z INVINUM.

Deti sa vyšantili na nafukovacom hrade a pre odvážnejších sme postavili nafukovaciu šúchačku v tvare zámku. Rekordný počet stánkov prilákal  cca 300 divákov, ktorí prišli na 120 autách. Veď sa parkovalo až po maďarskú zákrutu (druhá zákruta z vrchu).

IMG_4855

Tento rok sme vďaka nášmu dvornému grafikovi Viktorovi Vrábovi žijúcemu v Londýne, zmenili aj celú grafiku podujatia. V štýle ľudových motívov, sme mali aj tričká a hrnčeky. Zopár tričiek nám ešte ostalo. Ak sa Vám páčili a nestihli ste si osobne kúpiť, môžete tak urobiť v našom eshope, kde nájdete aj tričká s motívom Podkoníc.

Verím, že ste sa tento rok zabavili a  pochutnali si na dobrôtkach z domácich kuchýň. Že bola akcia úspešná, nám  dokázala aj  zábava  po vyhlásení výsledkov. Tancovalo sa do zotmenia, mnoho divákov debatilo na lavičkách  v areáli súťaže,  alebo si vychutnávali jedinečnosť prostredia na  svahoch a lúkach  pohoria Pleše.

Už teraz sa tešíme  na budúci ročník, v ktorom už pripravujeme  ďalšie novinky.

Za účasť ďakujeme všetkým  družstvám, za podporu sponzorom a veľká vďaka patrí všetkým, ktorí nás boli podporiť osobne.

IMG_4975

Spozori podujatia:
Chata Pleše, Cult Club, Koliba sv. Krištof, Grajciar, Invinum, Výkup Surovín, Krčma na Hrbe, Autodolava, Gula Media, Naše Podkonice.

Fotografi:
Pavol Pitoňák, Kristína Houžvová, Zuzana Muránska

Michal Gula Vráb

 

Komentáre sú uzavreté