Rozhovor: Kristína Homolová, v knižnici v Podkoniciach máme cez 8.tisíc kníh

Kristína HomolováAko malý chlapec som bol v Podkonickej knižnici prvý krát, keď som nastúpil do prevej triedy. Od vtedy priznávam bez nátlaku, moje kroky viedli inou cestou… Rozhodol som sa preto navštíviť Podkonickú knižnicu a podporiť jej účinkovanie v Podkoniciach. A bol som milo prekvapený, čo všetko tam nájdete. 

Rozhovor som urobil s Kristínou Homolovou (Luptákovou za slobodna), ktorá spolu s mamou a otcom knižnicu vedie ako hovorí SRDCOM.

MV: Koľko máme knižiek v knižnici v Podkoniciach ?
KH: Oficiálne vyše 8tisíc kníh.

MV: To sme zdedili ?
KH: Niektoré sú zdedené, resp. nakúpené. Ešte za minulého režimu to nakupovala verejná knižnica, do roku 1990, potom to prevzala obec. Knižničná pracovníčka teda potom nakupovala knihy sama. Doteraz to tak funguje.
Knižnica v Podkoniciach
MV: My sme teda zdedili knižnicu ?
KH: Áno, zdedili sme. Je tu aj farská literatúra, ktorú sme dostali od fary. Sú evidované ako osobitná literatúra.

MV: Akú literatúru, teda okrem farskej nájdeme u nás v knižnici ?
KH: Knihy pre deti (tri kategórie od 6 rokov, od 9 rokov a od 11 rokov). Z týchto sa dokupujú, prípadne ak máme tip na dobrú knihu, tak sa snažíme zohnať nové knihy. Najčastejšie kupujeme v antikvariátoch alebo na internete. Snažíme sa nakupovať vo väčšom množstve, aby sme ušetrili. Povinná literatúra pre deti od začiatku od prvých ročníkov až po stredoškoláka. Knihy väčšinou ostávajú podobné, ale mnoho ich nemáme vrátených od ľudí. Môžeme sa pochváliť, že povinná literatúra je v lepšom stave ako v BB, pretože tam sa to rýchlo rozchytá a nedostanete sa k nej tak ľahko. My, tím, že sme malá knižnica, máme dostatok povinnej literatúry.

MV: Čo máte pre dospelých ?
KH: Máme slovenskú literatúru, svetovú literatúru, verneovky, odobrnú literatúru, životopisy, prezenčnú literatúru – encyklopédie. Svetová literatúru máme v štyroch stojanoch a stále sa dokupuje nová literatúra aj zo svetovej literatúry. Pomlaličky nám už nestačí miesto v knižnici 🙂IMG_4125
MV: Chodí si veľa ľudí požičiavať z Podkoníc ?
KH: Rôzne, v rôznych časových a ročných obdobiach. Cez zimu chodí viac ľudí a na jar a na jeseň je to menej. V lete napríklad chodia viac, pretože si ľudia berú na dovolenku knihy.

MV: Chodia teda všetky vekové kategórie ?
KH: Väčšinou chodia staršie čitateľky, ale páni, tých však chodí menej.

MV: Musíme dať do krčmy asi viac 🙂
KH: Áno, to by sme mohli. Však pre pánov máme deketívky aj rôzne iné zaujímavé žánre.

MV: Ak by som sa chcel zaregistrovať ?
KH: Stačí iba prísť a zaregistrovať.

MV: Je to zadarmo ?
KH: Áno, máme zadarmo.

MV: Aké sú otváracie hodiny v knižnici ?
KH: Otváracie hodiny sú pondelok a štvrtok od pol siedmej do ôsmej. Prípadne sa vieme sa aj individuálne dohodnúť, ak by bolo treba. Alebo nás stačí osloviť na ulici a vieme odpovedať či máme knihu alebo prebrať knihu.

MV: Môžem aj darovať knižku do knižnici ?
KH: Takýmto darcom sme otvorený, veľmi sa tešíme ak niekto donesie. Radi prijememe aj vysokoškolské skriptá alebo technickejšie veci. Ak to človek nepotrebuje, môže to človek doniesť, aby sme mali zásobené všetky odbory.

MV: Ako je to s upomienkou, ak som knihu stratil, alebo zabudol vrátiť ?
KH: Keď sa stane takáto situácia, treba povedať, že kniha nie je. Zoberieme to na vedomie, a dohodneme sa na náhrade knihy. Treba doniesť takú istú, ak taká už nie je v ponuke v kníhkupectve, tak sa vráti resp. kúpi podobná.Podkonická knižnica
MV: Nájdem knihu Podkonice u Vás ?
KH: Áno 🙂

MV: Obecný úrad prispieva ?
KH: Áno, dostávame príspevok 120  a v minulých rokoch sme dostávali 200 . Nie je to veľa, ale snažíme sa prežiť a robiť to srdcom.  Pri priemernej cene novej knihy 12-15 , musíme rozmýšlať ako nakúpiť čo najviac.

Rozhovor nebol upravovaný a bol autorizovaný.
Za rozhovor ďakuje a veľa dobrých kníh praje:
Michal Vráb.

Komentáre sú uzavreté