Starostove starosti: prvé kroky

Prevzatie funkcie starostu obce PodkoniceKaždý občan je určite zvedavý čo na úrade robím, aká je moja práca, prečo sa na úrade tak dlho po večeroch svieti. Chcel by som Vám odhaliť dianie priamo z prostredia obecného úradu, pohľadom mojimi očami. Niekedy kratšie, niekedy dlhšie, podľa pocitov a pohľadov na dianie vôkol nás.

Mojím snom už od dávna bolo robiť ľudí šťastnými a spríjemňovať priestor, v ktorom žijeme. Preto sme v roku 2005  spolu s priateľmi (Viktor a Lukáš Vrábovci, Domin Valent, Roman Slobodník, Martin Burian, Dušan Koctúr, Peter Ulbrik, Miloš Kostúr,  Roman Krystoň) založili občianske združenie COB (dedi dosky, nezávislí snowboardisti), aby sme združili mladých aktívnych ľudí a podnietili ich na  organizovanie rôznych akcií. Mnohí nás poznáte organizátorov snowboardových pretekov, alebo ako jarných upratovačov príjazdových ciest do Podkoníc. Chceli sme napredovať a pomáhať v širšom rozsahu, zatraktívniť život v našej dedine a zviditeľniť ju.

deti dosky, nezávislí snowboardisti

Aj za podpory týchto priateľov, ale aj rodiny a hlavne Vás všetkých som sa rozhodol kandidovať na post starostu obce. Chcel som, aby som mohol realizovať moju snahu urobiť Podkonice lepším miestom pre život.

V decembri som  bol pripravený s  plným odhodlaním prevziať funkciu starostu. Lenže odchádzajúci pán starosta mi oznámil, že svoju funkciu bude “držať” až do zákonnej možnej miery t.j. do druhého januára 2015.Tak som trochu ustúpil z verejného diania a venoval som sa spolu s dobrými susedmi príprave Otvorenia Vianočných sviatkov  na Novej ulici. A pohostenie sme pripravili aj na Silvestra v podobe silvestrovského punča , prostredníctvom ktorého som sa chcel poďakovať všetkým Vám za dôveru, ktorú som od Vás dostal.

otvorenie vianočných sviatkov 2014

Svoju pôsobnosť na obecnom úrade som začal 2.1.2015, v deň mojich narodenín. Hoci už deň predtým  1.1.2015 ma čakala prvá výzva, neupratané námestie po silvestrovských oslavách. Poriadok je síce zrkadlom obcea záleží na ňom hádam každému z nás, no prvý deň v roku sa nikomu nechcelo.Tak som zorganizoval brigádu s tými, ktorí boli ochotní: Martin Burian a deti od Fodorov.

Druhého januára už bol pre mňa oficiálnejší. Doobedňajšie preberanie celej agendy, pečiatok, inventáru. Večer ma čakalo moje prvé zasadnutie. Otvorilo sa slovenskou hymnou a nasledovali jednotlivé hlasovania. Tie veru boli prekvapujúce.

Moja priorita byť transparentný od začiatku, nebola po vôli poslancovi pánovi Barlovi. Podrobnejšie preštudovanie zákona  o  problematike vyhotovovania zvukového záznamu zo zasadnutia obecného zastupiteľstva nás s touto témou odsúva do druhého zastupiteľstva. S neúspechom pri hlasovaní sa stretol aj ďalší bod rokovania – personálny audit.

riadenie námestia v Podkoniciach 2015

Formality boli úspešnejšie. Prípitok a drobné pohostenie bolo príjemným ukončením zasadania. Druhý deň roka sa skončil a ja oficiálne začínam.

Čakajú má nové výzvy a ťažké úlohy. Pristupujem k nim so vztýčenou hlavou. Teším sa, čo ma čaká nového. Len riešením problémov môžeme napredovať.

Michal Vráb

 

Komentáre sú uzavreté