Farská púť do Poľska

V dňoch 21. – 22. septembra 2018 naša Farnosť Podkonice usporiadala púť do Poľska. Púte sa zúčastnilo 26 farníkov z Podkoníc a dvaja sympatickí manželia z Makova, ktorí sa k nám pridali. Púť nám zastrešila cestovná kancelária Awertravel s.r.o., s ktorou už „tradične“ putujeme od roku 2013, keď sme navštívili Svätú zem, v roku 2014 Medžugorie a v roku 2015 Mexiko. Tohtoročná púť bola zameraná na návštevu Wadowíc, kde sme navštívili Baziliku Obetovania najsvätejšej Panny Márie. Tu bol sv. Ján Pavol II. ako dieťa pokrstený a kostol navštevoval počas svojho života v rodnom mestečku. Mali sme možnosť stáť a pomodliť sa pri autentickej krstiteľnici. V Bazilike sme mali súkromnú sv. omšu, čo len umocnilo duchovný zážitok návštevy tohto sakrálneho miesta. V blízkosti baziliky sa nachádza rodný dom Jána Pavla II, ktorý v súčasnosti slúži ako múzeum a sprístupnený je návštevníkom, ktorí tak majú možnosť nahliadnuť do života tohto svätého pápeža, ktorý bol a bude nám, Slovákom, vždy veľmi blízky. V neďalekej cukrárni sme ochutnali aj typický wadowický  zákusok – „pápežskú krémešku.“ Vo Wadowiciach sme strávili noc v pohodlí karmelitánskeho kláštora (Dom Rekolekcyjno-Pielgrzymkowy), kde sme sa spoločne navečerali a naraňajkovali.

Prvý deň púte bol spojený aj s návštevou koncentračného tábora v Osvienčime – jeho obidvoch častí: Auschwitz I (Osvienčim) a Birkenau (Brezinka). Výhodou bola slovensky hovoriaca sprievodkyňa, ktorá pútavým a často krát aj dojímavým spôsobom priblížila osudy obetí nacizmu a zverstvá páchané na Židoch a nevinných mužoch, ženách a deťoch. Možno sa návšteva tohto miesta, kde sa udialo toľko zla a neľudského zaobchádzania zdá pre mnohých ťažká a nepríjemná, ale tento tábor má navždy pripomínať skutočnosť toho, ako zlo – najväčší nepriateľ človeka a s ním spojená túžba po moci, vedia zapríčiniť nadľudské utrpenie a smrť státisícom nevinných ľudí, ktorí boli oklamaní, ponížení, zbavení ľudských práv, dôstojnosti, slobody a nakoniec vlastného života. Práve zlo a jeho podstata má byť pre nás, kresťanov, príčinou na zamyslenie a na boj proti nemu, pretože ono je prítomné vo svete aj dnes,  hoci v rôznych iných podobách.

Druhý deň púte bol spojený s kráľovským mestom Krakovom a zároveň miestom,   ktoré bolo desaťročia späté so životom Karola Wojtylu. V dopoludňajších hodinách sme prešli „Kráľovskou cestou“ na Hlavné námestieRynek Glowny, ktoré je rozlohou najväčším stredovekým námestím strednej Európy. Uprostred námestia sa nachádza renesančná budova Sukiennice, ktorá plnila funkciu tržnice so súknom. Dnes tam nájdeme tržnicu s rozmanitými obchodíkmi, ktoré sme tiež navštívili. Na rohu námestia sa nachádza Kostol Nanebovzatia  Panny Márie (Bazylika Mariacka), ktorý je symbolom poľskej architektúry a pýši sa impozantným interiérom s jedinečným vyrezávaným dreveným gotickým oltárom Panny Márie, ktorého autorom bol nemecký sochár Veit Stoss. Žiaľ, kvôli údržbe alebo rekonštrukcii bol oltár zahalený a nemohli sme vidieť tento majstrovský kúsok. Mali sme však možnosť vypočuť si z vonkajšej veže „hajnala,“ ktorý v pravidelných intervaloch trúbi z veže kostola. Potom sme sa presunuli na kráľovský hrad Wawel týčiaci sa nad ľavým brehom rieky Visla, kde sme si prezreli interiér Katedrály sv. Stanislava a Václava a kráľovské nádvorie.

Popoludní sme sa presunuli do mestskej časti Lagiewniki – centra apoštolátu Božieho milosrdenstva, kde v kláštore Matky Božieho milosrdenstva žila sv. Faustína, prostredníctvom ktorej sa svet zoznámil s odkazom Ježiša Krista o Božom milosrdenstve. Najprv sme navštívili Sanktuárium sv. Jána Pavla II. Jeho vnútro je zdobené krásnymi mozaikovými  obrazmi, vystavená je tam autentická biela reverenda s krvavými škvrnami, ktorú mal pápež Ján Pavol II. oblečenú, keď na neho dňa 13.5.1981 útočil na Svätopeterskom námestí turecký atentátnik Mehmet Ali Ağca. V sanktuáriu sa uchováva k úcte aj náhrobná biela kamenná platňa, ktorou bol prikrytý hrob Sv. Otca Jána Pavla II. nachádzajúci sa po jeho smrti v dolných kryptách Baziliky sv. Petra až do jeho blahorečenia uskutočneného dňa 1.5.2011. Následne boli jeho pozostatky prenesené do novej hrobky, ktorá sa nachádza v chrámovej časti Baziliky sv. Petra v kaplnke sv. Sebastiána napravo pri vchode do baziliky. Ján Pavol II. bol dňa 27.4.2014 svätorečený spolu s pápežom Jánom XXIII. V slovenskej kaplnke Sanktuária Božieho milosrdenstva sme mali súkromnú sv. omšu a po nej sme sa v kláštornej kaplnke zúčastnili spoločnej medzinárodnej modlitby Korunky Božieho milosrdenstva, kde je umiestnený milostivý obraz a nachádza sa tam aj hrob sv. Faustíny.

Pán Boh zaplať za túto púť!

Komentáre sú uzavreté