Projekt “Altánok na Peniažkoch”

1-altanok foto dvaAby bola naša dedina a jej okolie pekné a dobre sme sa tam cítili, je potrebné sa o ňu starať a zveľaďovať ju. To predstavuje veľa roboty. Napríklad vykosenie trávy na medziach  popri ceste v prístupe do Podkoníc, oprava cesty nielen na Pleše ale i v celej dedine, zberného dvora a mnoho ďalších vecí, ktoré “stagnujú” už dlhý čas…. Snažím sa z pozície občianskeho aktivistu prispieť k rozvoju obce, a preto som sa v januári tohto roka zapojil cez naše občianske združenie COB do projektu nadácie EKOPOLIS pod názvom POHODA ZA MESTOM.

Ekopolis so spoločnosťami ako HEINEKEN alebo ORANGE prideľuje každý rok finančné prostriedky na zaujímavé projekty na zlepšenie situácie vo svojom okolí. Dali sme hlavy dokopy a uvažovali sme, ako by sa to dalo u nás využiť, aby to bolo prospešné pre všetkých a slúžilo by to na oddych i na radosť.

2-altanok foto tri

Už dlhšie mám v hlave miesto “na Peniažkoch” kde začína “esíčko zákruta” v smere do Slovenskej Ľupče. Po ľavej strane (viď foto) sa nachádza kružina, kde by mohol stáť krásny altánok. Tu by sa mohli stretávať, oddýchnuť si a kochať sa nádhernou panorámou cykloturisti, peší turisti  alebo automobilisti.

Z altánku, by bol krásny výhľad na zámok Slovenská Ľupča, v pozadí s Poľanou a Ľubietovským veporom. Ďalej na  Prašivú  s hrebeňom Veľkej Fatry, našu Vysokú, Pleše až po Krížnu a nakoniec na Kremnické vrchy. Bol by to jedinečný zážitok pre mladých i starších, pre rodiny s deťmi, skupiny priateľov i jednotlivcov. Celý náš chotár by sme mali ako na dlani z jedného úžasného maličkého miesta.

Altánok by bol projektovaný do 8 uholníkového tvaru, postavený na betónovej platni. Súčasťou projektu bol drevený stojan na bicykle, odpadkové koše, lavičky, zábradlie a v druhej fáze aj webkamera a otočný ďalekohlad. Stavali by sme to svojpomocne, so zapojením čo najviac mladých ľudí. Takto by sme zvýšili zodpovednosť za majetok, ktorý spoločne postavíme. Zabránime tak incidentom s devastáciou.

Projekt som podal v januári tohoto roka, no nebol som úspešný.

Škoda. No nevadí. Posunulo ma to ďalej a budem sa snažiť ďalej vyhľadávať podobné projekty, ktoré vydávajú organizácie  venujúce sa rozvoju komunitného života v obciach.  Na projekte som spolupracoval s Michalom Machavom, Lenkou Leštákovou a Veronikou Strelcovou, ktorým sa chcem prostredníctvom tohto článku poďakovať.

Komentáre sú uzavreté