Chcete piť? Vyrobte si s nami sud

2012-01-19 TV.SME Slobodnik 01To je názov článku a video nahrávky, ktorú pripravil redaktor TV.SME Mišo Veselský. V rámci webového portálu SME.SK pripravuje televízia TV.SME relácie o slovenskom folklóre pod názvom Nehaňte ľud môj. Dňa 19.1.2012 bola uverejnená nahrávka s našim podkonickým debnárom p. Ladislavom Slobodníkom, ktorého meno a zároveň remeslo sa vďaka nej stalo známym už aj prostredníctvom internetu.

Citujeme text ku nahrávke:
„Takmer sedemdesiatročný Ladislav Slobodník je debnár z Podkoníc. Remeslu sa vyučil v škole a začal ho aj vykonávať, nástup moderných materiálov v 70. rokoch minulého storočia však spôsobil, že upadalo do zabudnutia.
Musel si nájsť inú prácu, pred dvadsiatimi rokmi sa však rozhodol, že opäť začne s tým, čo miluje najviac. Nevyrába debny, ale sudy na víno, pálenku a koňak, gelety na bryndzu, putiry na kyslé mlieko, varechy na žinčicu. Salašnícky riad je jeho srdcovka.
Je síce rozčarovaný z toho, že vďaka predpisom EÚ sa už dnes žinčica na salašoch nesmie uskladňovať v drevených nádobách, iba sa však pousmeje a naznačí, že bačovia sú fičúri a byrokracia únie s nimi nevybabre.
Debnárstvo v sebe skrýva aj prekvapenia – napríklad ohnúť „dúšky“ suda predstavuje niekoľkohodinový proces, v ktorom sa drevo poctivo varí, aby si s ním poradil debnársky preš. Všetko musí sedieť na stotiny milimetra, inak by sud tiekol. Človeku sa až nechce veriť, že všetko drží bez lepidla, iba s pomocou nerezových obručí.
Náhoda chcela, že sme prišli na návštevu v čase, keď ujko zhotovoval dar k 85. narodeninám profesora Štefana Nosáľa. Všetko najlepšie.
Chcete počuť nádhernú slovenčinu a spoznať slovíčka, ktoré sa už dnes nepoužívajú? Viete, čo je geleta, dúška, amerikáň, denko, modla, čo znamená zaklagať?
Pozrite si video, lebo ako ujko Laco hovorí, o desať až dvadsať rokov už na Slovensku debnára asi nestretnete.“

Mišo Veselský TV.SME.SK

http://tv.sme.sk/v/23176/chcete-pit-vyrobte-si-s-nami-sud.html

Radi by sme vás informovali, že v najbližšom čase bude uverejnený článok o debnárskom remesle a zároveň aj o práci Ladislava Slobodníka, s ktorým tento článok pripravujeme.

Komentáre sú uzavreté