Fašiangový priešmäk

1-P1120670Fašiangy, Turíce, Veľká Noc príde….Fašiang je hlavne o zábave, tancovačkách, priadkach, spoločných stretnutiach. K Fašiangu neodmysliteľne patrí aj jedlo od výmyslu sveta. Okrem zabíjačkových dobrôt  sú typické rôzne druhy vyprážaného pečiva – šišky, pampúšky, fánky, krapne, a pod.

Podľa ľudovej viery konzumácia vaječných jedál a vyprážaného pečiva mala zabezpečiť rodine a hospodárstvu želanú prosperitu.

Viem, že každá gazdinká má tie svoje, časom overené recepty na nejednu dobrotu. Keďže tu ale máme tento slávnostný fašiangový čas, rada sa s vami podelím o recept na šišky.

Fašiangové šišky

500 g hladkej a polohrubej múky (v pomere 3 : 2), 40 g krupicového cukru, 40 g masla, 4 žĺtky, 30 g droždia, 3 PL rumu, 250 ml vlažného mlieka, štipka soli, nastrúhaná kôra z jedného citrónu, olej na vyprážanie, práškový cukor na posypanie.

Do väčšieho pohára rozdrobíme droždie, pridáme lyžičku cukru a zalejeme 100 ml teplého mlieka. Necháme postáť na teplom mieste, kým nevyrastie kvások. Do misy medzitým preosejeme múku so štipkou soli, pridáme zvyšný cukor, kôru z 1 citróna, žĺtky a rum. Vo zvyšnom mlieku pomaly rozpustíme maslo a necháme vychladnúť. Hotový kvások a mlieko s roztopeným maslom vlejeme do misy a vypracujeme hladké vláčne cesto. Zľahka poprášime múkou, prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme vykysnúť. Vykysnuté cesto rozváľame na plát s hrúbkou cca 1,5 cm a vykrojíme z neho kolieska s priemerom asi 8 cm. Kolieska prikryjeme a necháme 15-20 minút podkysnúť.

V hrnci zohrejeme rastlinný olej (alebo masť), musí ho byť toľko, aby v ňom šišky plávali a nedotýkali sa dna. Do krúžkov cesta urobíme prstami jamky a vkladáme ich do oleja – jamkou smerom dole.  Šišky vyprážame pomaly, nie veľmi prudko, inak by rýchlo stmavli a vnútri by boli surové. Keď je ponorená časť šišiek zlatistej farby, opatrne ich otočíme a vypražíme aj z druhej strany. Hotové šišky ozdobíme lekvárom alebo len posypeme práškovým cukrom.

Do zjedenia priatelia a pekný zvyšok Fašiangu.

Janka Šípka Šípková

Komentáre sú uzavreté