Hra Geocaching v našom okolí

1Ahojte, keďže už máme leto v plnom prúde, tak by som vám chcel týmto článkom priblížiť jednu príjemnú hru „aj“ v prírode. Ide o Geocaching. Táto hra je celosvetová a hrajú ju milióny ľudí po všetkých kontinentoch. 

Pôvod ani nejaké iné veci  tu nebudem rozoberať iba stručne poviem, že sa jedná o hľadanie „pokladov“ ukrytých v prírode na rozličných zaujímavých miestach, ktoré sa vyskytujú v prírode ako aj v mestách. Tieto tzv. „Poklady“ sú obyčajné škatuľky, v ktorých je ukrytý zápisník – „logbook“ nejaký stručný popis a slúži k tomu, aby ľudí priviedol na dané miesto a pobudli na ňom, pokochali sa okolím, spoznali dané miesto, dozvedeli sa niečo nové a išli ďalej na lov ďalšieho takéhoto pokladu.

1Niektoré skrýše je možné nájsť jednoducho pomocou GPS súradníc, iné v sebe ukrývajú istú hádanku, ktorú je potrebné prv vylúštiť. Tieto hádanky môžu byť riešené z domu alebo sú to skrýše tzv. „kešky“, ktoré nájdeme až po prechádzke napríklad dedinou a zistíme si nejaké info o zaujímavostiach z nej. Táto hra nie je obmedzená vekom, je určená pre mladých, rodiny s malými deťmi ako aj seniorov trošku skúsených s technikou.

Okrem iného sa v týchto skrýšach môžu ukrývať aj rôzne predmety, ktoré precestovali (prenášaním ľuďmi z jedného miesta na druhé) už desať tisíce kilometrov po všetkých kontinentoch. Tieto predmety majú registračné číslo a človek po ich nájdení si môže na internete pozrieť trasu, ktorú tieto predmety prešli. Okrem takýchto drobností to môžu byť aj špeciále mince a podobne. Niekedy bývajú aj rôzne „eventy“ čo sú organizované stretnutia hráčov v istej lokalite s nejakým zábavným zámerom napr. hľadanie nových novozaložených skrýš alebo napríklad peknej úlohy vyčistenia časti prírody od smetí, prípadne organizované spoločné darovanie krvi.

goecaching podkonicePrečo vlastne píšem o tejto hre ? … z jednoduchého dôvodu a to najmä preto, lebo by som vás chcel týmto pozvať na prechádzku po okolí Podkoníc, keďže som vytvoril sériu siedmich takýchto skrýš po okolí Podkoníc, ktorá tvorí okruh a má celkom asi 15 km ale po celú túto prechádzku vás bude sprevádzať nádherná príroda našich Podkoníc a sľubujem vám, že vás privedie na krásne miesta z našeho okolia.

Moja prvá skrýša sa začína na okraji dediny a aby ste ju našli, musíte vyriešiť pre Podkoničanov jednoduchú tajničku, ktorá sa skladá z niekoľkých otázok. Jedna časť vás napr. privedie aj pred lyžiarske múzeum pána I. Bobáka, čím som mal záujem spropagovať toto krásne a zaujímavé múzeum cezpoľným.

Pre bližšiu predstavu kde sa všade moje skrýše ukrývajú, pridávam mapku okruhu s mojimi  skrýšami:

2

Pre predstavu ako je to so skrýšami na SVK, pridávam ešte jeden obrázok:

3

Ak sa už na túto hru dáte, pamätajte, že aj táto hra má isté pravidlá a to najmä:

1. skrýšu po nájdení zanechať na svojom pôvodnom mieste v rovnakom stave v akom ste ju našli,

2. ak bola maskovaná, musí sa rovnako zamaskovať aj po vašom odchode,

3. zo skrýše nebrať žiadne predmety, ktoré tam musia byť pre jej správne fungovanie, t.j. (zápisníček, strúhadlo, pero, ceruza, popisné materiály v keške, viacjazyčné vytlačené pravidlá),

4. v skrýšach sa môžu nachádzať drobnosti, ktoré si môžete vziať avšak musíte tam aj niečo vložiť na výmenu pre ďalšieho hľadača.

5. do skrýše nepatrí jedlo (mohla by to zacítiť zver a kešku vyhramať), organické materiály, cigarety a podobne.

6. po zapísaní sa do zápisníčka je potrebné zaregistrovať sa aj online na stránke geocaching.com

Človek pre začiatok potrebuje mať:  

1. Turistické GPS zariadenie (dosť drahé, ani ja ho nepouživám) alebo mobilný telefón so vstavaným GPS modulom, najlepšie so systémom Android, kde je možné si stiahnuť bezplatný program Locus, na vyhľadávanie týchto skrýš. (návody ako sa v tomto programe ďalej orientovať sú na internete na fórach).

2. Registráciu na www.geocaching.com (všetko je bezplatné a nepotrebujete tam dávať svoje osobné údaje). Stránka sa dá prepnúť do Češtiny.

Keďže ste sa dostali až na samotný záver článku, zrejme vás to zaujalo, preto pridávam ešte ďalšie fotky do fotogalérie z cesty po hľadaní týchto mojich skrýš. Ak by mal niekto záujem si to vyskúšať, môžeme sa niekedy dohodnúť a zorganizovať spoločný výlet s hľadaním, kedy by som vás previedol po tomto okruhu a pomohol sa vám v tejto hre zorientovať.

S pozdravom Ľubomír Turčan z Podkoníc.

Galéria, kde sú v poradí pripravené „poklady“.

GALÉRIA V OKOLÍ PODKONÍC.

One response to “Hra Geocaching v našom okolí