Po stopách partizánov 2015

Vatra po stopách partizánov z Donovalov na PlešeV posledný augustový víkend patril už tradične úcte našej minulosti. Výročie Slovenského národného povstania sa v našej obci od 50-tich rokov uctieva nočným prechodom z/do našej obce spojených s uctením si obetí na Kaliští. Aj tento rok naša obec v spolupráci s Dedinským spolkom turistov Dubiny (DeSpoTur) usporiadali prechod z Donovalov do Podkoníc.

Tento rok sa nám prihlásilo spolu 78 ľudí (vlani bolo 75) a to nielen z našej obce ale aj z Priechoda, Brezna, Zbojskej a Banskej Bystrice. Po skúsenosti s vlaňajším preplneným autobusom sme objednali ďalší autobus, aby presun turistov bol bezpečnejší a pohodlnejší.

Každý zúčastnení dostal pri vstupe do autobusu horalku a kavenku spolu s lístkom na kofolu/pivo a klobásu. Presun bol plynulý a rýchly. Niektorí účastníci zájazdu začali „bojovať“ už v autobuse 🙂

Po zhromaždení na parkovisku na Donovaloch sme rozdali pokyny pre zachovanie bezpečnosti a plynulosti celej akcie. Akciu sme zastrešovali za pomomci Horskej služby pod vedením skúsených a ostrieľaných horských velikánov. Nočná panoráma Veľkej fatry

Vyzbrojený vysielačkami sme sa vybrali a postupnými menšími zastávkami sme sa o pol desiatej dostali na Kalište. Minútou ticha a modlitbou sme si uctili pamiatku padlých… Históriu dediny v horách a priebeh vypálenia celej obce Kalište nám priblížila svojim výborným vystúpením pani Mária Čemanová.

Po malom oddychu sme sa presunuli zvážnicou na Pleše. Mesiac bol v splne, takže nám na cestu svietil svojimi bielymi lúčmi. Panorámu nočnej Banskej Bystrice sa nám uzatvárala naša cesta na Pleše.

Nový chatár na Plešiach nás privítal výborným chlebom s hemendexom. Každý dostal pečenú klobásu a podľa chute aj pivko alebo kofolu. Vďaka aktívnym mládencom z obce sme odpálili vatru.

Praskajúce drevo a lietajúce iskry vylietavali po nočnej oblohe. Za nočného svitu sme sa pomaličky rozišli, presne tak ako sa pomaličky zberali domov.

Ďakujeme za podporu všetkým zúčastneným a aktivistom ktorí pomohli pri organizácii. Tešíme sa na budúci rok opäť.

starosta

Komentáre sú uzavreté