Ako správne stáť a odhadzovať sneh

Zima v PodkoniciachDo dediny nám konečne vstúpila pravá pani zima. Snehu začína byť dostatok. Náš život sa nezastavuje. Chodíme pešo i autami. Zabúdame však na ohľaduplnosť k sebe a susedom i dedine. Po nočných kontrolách stále niektorí z nás parkujú na chodníku či pri ceste. Sneh po prejdení pluhu odhodíme naspať do vozovky. 

Ako správne parkovať v nočných hodinách

V Podkonickom spravodaji sme niekoľkokrát upozorňovali na to, aby ste neparkovali na chodníku. Chodník slúži na prechod pre chodcov. Ak auto parkujete na chodníku, prechádzajúci pluh ho môže zachytiť.

Pluh musí vaše auto parkujúce na chodníku obísť a cestu nemôže vyplúžiť v celej šírke. Sused, kamarát či prechádzajúca sanitka zachraňujúca ľudský život nemá priestor pre nevyplúženú cestu dostať sa včas do práce či k lekárskemu zásahu.

Skúsme byť ohľaduplnejší k sebe…

Ako správne odhadzovať sneh z chodníka a vstupu do domu

Prechádzajúci pluh ide rýchlosťou cca 20-30 km/h. Potrebuje dostatočnú rýchlosť aby sneh odstránil na okraj cesty. S pribúdajúcim snehom musí sneh tlačiť čo najviac do bočných častí vozovky (chodníku, vstupu do cesty, zamrznutej zelene).

Po vyplúžení mnohí z nás sneh vrátia na cestu späť. Však sa rozjazdí, roztopí. Ten  sneh, ktorí tam hodíme sa vráti naspäť, keď pluh znovu prechádza. Ak pluh musí prejsť dva-tri krát, stojí ho to čas a naftu. Nás všetkých to stojí ďalšie peniaze za údržbu plúženia.

Chceme mať dedinu čistú. Prosperujúcu. Chceme lepšie žiť. Pomáhajme si. Buďme ohľaduplnejší. Ušetrime a využime ušetrené peniaze na slúbené multifunkčné ihrisko na školu. Či na ďalší rozvoj obce.

Neparkujme na chodníkoch. Neodhazujme sneh nahrnutý od pluhu späť na cestu.

Ďakujeme.

Kolektív obecného úradu.

Komentáre sú uzavreté