Nakladanie kapusty

6-14971065_1565235350157010_1472801329_oBlíži sa zima a na tradičné podkonické jedlo je potrebné naložiť kyslú kapustu.

Aj táto činnosť,  ako aj mnohé iné tradičné  činnosti sa už vytráca a mladší už ani nevedia, čo je to „nože na kapustu“. Ako na to? 

-kapustu až pestuje málokto, takže kúpiť zimnú kapustu

-vyumývať sud a zapariť ho orechovými listami a už neoplachovať

-očistiť, rozkrájať kapustu a zbaviť ju hlúbov

-narezať

-naspodok suda položiť v kapustných listoch kôrku chleba a jabĺčka

-po vrstvách dávať narezanú kapustu a podľa receptu pridávať koreniny(ja dávam soľ, celé korenie+ nové, rascu, bobkový list)- každý podľa svojej chuti(dáva sa aj cibuľa ,chren a pod.)

-tlačiť priebežne, samozrejme vyumývanou nohou(menší súdok rukou),kapusta musí pustiť vodu

-nakoniec zaťažiť vyvarenou doštičkou a skalou

-súdok dáme do tepla a po cca 6 týždňoch môžeme variť „klbásu s kapustou a krumplami“

fotografia-0015fotografia-0019fotografia-0018 fotografia-0017 fotografia-00166-14971065_1565235350157010_1472801329_o

Exif_JPEG_420

Exif_JPEG_420

Exif_JPEG_420

Exif_JPEG_420

Exif_JPEG_420

Exif_JPEG_420

fotografia-0035 fotografia-0036

 

Komentáre sú uzavreté