Podkonický futbal žne úspechy

Po vynikajúcej minulej sezóne, kedy FK Podkonice dosiahli historický postup do V. ligy, pokračujú podkonickí futbalisti vo výborných výkonoch aj v tomto ročníku. Po 5. kolách sa totiž so ziskom 13-tich bodov dostali do čela 5. ligy. Strelecky k tomu dopomohol hlavne Ján Kostúrik, ktorý sa s desiatimi gólmi dostal do čela ligových strelcov tejto súťaže. 

Priebeh víkendového zápasu: 
FK Podkonice – OŠK Dobrá Niva 8:0 (4:0)
Góly: 4., 30., 36., 48. a 53. Kostúrik, 10. a 64. Sedliak, 70. Kubina. Rozhodoval: Maslen. ŽK: Tkáč – Tuharský, Baláž, Molnár. Diváci: 150.

Podkonice sú príjemným prekvapením v premiérovej sezóne v piatej lige. Ako nováčik si počínajú nad očakávanie, čo potvrdili v nedeľu doma proti Dobrej Nive. Pri chuti bol hlavne bývalý útočník Kremničky a Dukly Banská Bystrica Ján Kostúrik. Vsietil v tomto stretnutí až päť gólov. Prvý v štvrtej minúte, keď otvoril skóre. Na 2:0 zvyšoval v desiatej minúte Sedliak, no potom sa o slovo znovu prihlásil Kostúrik a už do polčasu zaknihoval hetrik. Presadil sa v tridsiatej minúte a aj o šesť minút neskôr. Na prestávku teda išli mužstvá za stavu 4:0. Hneď po nej pridal útočník Ján Kostúrik ďalšie dva presné zásahy. V 48. minúte zariadil stav 5:0 a v 53-tej 6:0. Hostia už pôsobili odovzdaným dojmom a inkasovali ešte ďalšie dva góly. V 64. minúte znovu od Sedliaka a konečných 8:0 zariadil v 70. minúte Kubina. Diváci si márne pýtali desiatku, Dobrá Niva sa totiž sústredila posledných dvadsať minút najmä na to, aby neinkasovala a neprivodila si ešte väčšiu hanbu. (zdroj: www.bystricoviny.sk)

Doterajšie výsledky FK Podkonice v V. lige:

  1. kolo Sásová – Podkonice 3:3
  2. kolo Podkonice – Lieskovec 1:0
  3. kolo Prenčov – Podkonice 2:7
  4. kolo Hrochoť – Podkonice 0:2
  5. kolo Podkonice – Dobrá Niva 8:0

Najbližšie sa FK Podkonice predstavia na ihrisku ŠK Selce v nedeľu 9.9.2018 o 15:30 hod. a na domácom trávniku s MFK Strojár Krupina v nedeľu 16.9.2018 o 15.00 hod. Tatran do toho!“

Historicky prvý zápas FK Podkonice v V. lige – 4. august 2018

Rozhovor s Romanom  Patrášom,  o tom   čo   je   nové   v kuchyni Futbalového klubu Podkonice.

Roman, tak ako chutí 5. liga?
Vidíte, že dobre. Darí sa nám výsledkovo, naša hra zatiaľ baví divákov, sme spokojní, čo sa týka športovej stránky, vidíte, že aj infraštruktúra Na Brodku sa za posledné obdobie zmenila ešte k lepšiemu.

Kde vlastne vznikla myšlienka, aby Podkonice hrali 5. ligu?
Myšlienka vznikla úplne jednoducho. Základom bola a je partia vynikajúcich, pre futbal oddaných ľudí vo výbore FK, ktorí zapadli tak parádne ako keď skladáte skladačku. Povedali sme si, prečo môžu 5. ligu hrať okolité dediny a my nie? V čom sme my horší? Ale nemyslite si, že tento proces trval ,,2 dni“. A veľmi dôležité bolo, že každý z nás začal robiť to, v čom je dobrý, tak aby ihrisko dnes bolo mäkké, zelené a pripravené na zápas, aby bolo mužstvo zodpovedajúce úrovni súťaže akú hráme.

Bolo ťažké po postupe do 5. ligy sa na ňu pripraviť?
Bolo to jedno z najťažších období, ktorými sme prešli. Ako vidíte mužstvo je oproti 1. triede skoro úplne vymenené a takisto infraštruktúra. Určite ste si všimli, že muži majú novú šatňu so sprchami, za ktorú sa chceme poďakovať Petrovi Slobodníkovi (Futusovi). Rovnako sa treba poďakovať všetkým, ktorí nám pomohli, aby sme náročné podmienky riadiaceho orgánu SSFZ splnili.

Poďme    trošku    do     histórie     futbalu    v Podkoniciach. Myslíš si, že 5. liga u mužov je najväčší úspech v takmer 60 ročnej histórii futbalu v Podkoniciach?
Myslím si, že ak nie najväčší, tak určite patrí do top 3. Nezabúdajme na úspech našich dorastencov pri postupe do krajskej súťaže dorastu v roku 1993 pod vedením Pavla Kukučku, takisto  na  prestup  Ondreja  Kostúra ml. z Podkoníc priamo do 1. ligy do Dukly Banská Bystrica v roku 1996 a na množstvo našich odchovancov, ktorí hrávali futbal od 2. ligy cez všetky krajské súťaže v iných mužstvách.

Veľa fanúšikov sa pýta dokedy nám 5. liga v Podkoniciach vydrží
Pomaly všetci zisťujeme, že 5. liga je najlepšia súťaž pre dediny ako sme my. Už prvé štyri zápasy ukázali inú úroveň rozhodovania, väčší divácky záujem, väčšiu športovú úroveň zápasov a organizácie. To najpodstatnejšie je však to, že máme motiváciu v našej vlastnej mládeži. Keď s nimi budeme pracovať, vychováme si ich a pridáme k nim nejakých skúsených hráčov o 5. ligu sa nebojím.

Motivácia vo vlastnú mládež, to znie pekne…
Áno, spolu s Ondrejom Kostúrom sme sa dali na cestu výchovy našich najmenších. 2 roky pracujeme s deťmi. Spolu 21 chlapcov rozdelíme v sezóne 2018/19 do 2 mládežníckych družstiev, družstvo prípravky U 11, ktoré už veľmi napredovalo vlani a takisto aj družstvo mladších žiakov U 13, v ktorom budú hrávať starší hráči. Čaká nás náročná jeseň, veľa zápasov, príďte nás povzbudiť.

Aké sú ciele klubu v najbližšom období?
Cieľ mužov v 5. lige je jednoduchý. Získať na jeseň 25 bodov. Keďže do školy sme všetci chodili,  tak  si  to  každý   z nás  vie   spočítať v akom stave sme. Už dnes vám môžem sľúbiť historické 1. kolo Slovenského pohára (Slovnaft Cup) u  nás v  Podkoniciach v lete 2019.  U mládeži je cieľom namotivovať deti k tréningu 2 x do týždňa, poskytnúť im kvalitný tréning, vybudovať ešte lepší vzťah ku športu, k futbalu, k pohybu a samozrejme ich napredovanie.

Roman, na záver sa ťa opýtam, čo by bolo potrebné ešte zlepšiť poprípade zmeniť v FK Podkonice?
Našim veľkým problémom je, že pozemky na ktorých sa štadión Na Brodku  nachádza nie sú obecné teda naše, stále a to už cca 60 rokov patria do súkromných rúk vlastníkov napriek tomu že je na nich vybudovaný štadión. Mnohí ľudia možno ani nevedia, že Na Brodku majú pozemky. Sme jediná dedina na okolí, ktorá sa borí s týmto problémom, keďže pozemky sú nie obecné, nemôžeme byť súčasťou dotácií, ktoré teraz štát a futbalový zväz vo veľkom rozdáva. Preto by som chcel apelovať na  kompetentných,  pomôžte  ak  môžete a chcete. Napriek prijatému uzneseniu poslancov obecného úradu o vykúpení pozemkov pod ihriskom, pod chatou a chatkami na Plešiach sa ani v tomto volebnom období neurobilo vôbec nič na vyriešenie tohoto problému. Snáď aj v Podkoniciach svitne na lepšie časy a dočkáme sa.

Brodok je náš a navždy ním bude. To, čo je na Brodku už nikto odtiaľ nezoberie.

(zdroj: Podkonický GÓL 1 / 2018 – uverejnené so súhlasom FK Podkonice)

Jaroslav Kostúr ml.
foto: bystricoviny.sk

Komentáre sú uzavreté