FK Podkonice – DAC Dunajská Streda + foto a video

V stredu 14. augusta 2019 sa v Podkoniciach uskutočnil historický zápas pre domácich futbalistov. V 2. kole Slovenského pohára privítal FK Podkonice futbalistov DAC 1904 Dunajská streda. 60 ročná história klubu FK Podkonice nepamätá, aby do Podkoníc zavítal klub z prvej ligy v riadnom súťažnom zápase, takže to bol pre Podkonice parádny futbalový sviatok. Štadión na Brodku sa zaplnil do posledného miesta a 983 divákov dokonca prevýšilo počet obyvateľov našej obce.

Domáci futbalisti dlho odolávali výbornému súperovi, dlho držali priaznivý stav 0:1, dokonca v 74. minúte boli blízko vyrovnania. Potom však už dominoval súper zo Žitného ostrova, ktorý za pár minút nastrieľal domácim 3 góly. V samom závere mali ešte FK Podkonice vyloženú šancu na kozmetickú úpravu výsledku, avšak v koncovke chýbalo viac presnosti. Zápas sa teda končil výsledkom 0:4 v prospech DAC Dunajská Streda, ktorej gratulujeme k postupu a prajeme veľa úspechov v ďalších kolách Slovnaft Cupu.

Domáce FK Podkonice, ktoré hrajú v súčasnosti 4. ligu, svojim výkonom určite nesklamali a pre divákov pripravili výborné futbalové divadlo. Po jeho skončení sa všetci aktéri na ihrisku, domáci, hostia a rozhodcovia stretli pri spoločnom fotografovaní a pochvaľovali si vynikajúcu atmosféru v Podkoniciach.

Vďaka patrí všetkým, ktorí sa do príprav zapojili, či už funkcionári a hráči FK Podkonice, Obecný úrad v Podkoniciach, Dobrovoľný hasičský zbor v Podkoniciach a mnohí ďalší dobrovoľníci, bez ktorých by sa tento historický zápas nemohol uskutočniť. Verím, že podobné futbalové sviatky budeme v Podkoniciach zažívať aj v budúcnosti.

FK PODKONICE – FC DAC 1904 DUNAJSKÁ STREDA 0:4 (0:1)
Góly: 34. M. Vida 0:1, 74. M. Vida 0:2, 78. Taiwo 0:3, 81. Kružliak (11m) 0:4
Rozhodovali: Somoláni – Štrbo, Jankovič, 983 divákov
DAC: Jedlička – Blackman, Kružliak, Bekorovainyi, Davis – Bednár, M. Vida (79. Šimčák) – Čmelík (75. Veselovský), Fábry, Divković – Ramirez (69. Taiwo)
Podkonice: Palider – Markovič, Dlhoš, Tkáč, Lihan – Jágerčík (75. Barla), Kubina – Selecký (63. Bobok), Sedliak, Turčan (79. Uhliarik) – Kostúrik
Štatistiky:
Strely: na bránu 2:10, mimo 5:5
Rohy: 2:14
Ofsajdy: 0:5

Tréner Podkoníc Andrej Dubovický pre Bystricoviny povedal: „Bol to sviatok a možno nezabudnuteľný zážitok pre túto obec. Myslím si, že sme boli dobrý súperom pre DAC. Dlho bolo 0:1, ale v závere nám došli sily. Hostia hrali v takom svojom tempe celý zápas, my sme siahli na dno svojich síl, chlapci dostávali aj kŕče, no miestami boli, dovolím si tvrdiť, i vyrovnaným súperom mužstvu z Fortuna ligy. Škoda, že sme nedali aspoň jeden gólik, príležitosti sme naň mali. V Podkoniciach bola výborná divácka kulisa, výborný zápas. Je to povzbudenie pre chlapcov do ďalších zápasov, že sa dá hrať s hocijakým mužstvom.“

Kanonier Podkoníc, skúsený Ján Kostúrik po zápase vravel: „Povedali sme si, že budeme hrať zo zabezpečenej obrany, predsa len Dunajská Streda má kvalitných hráčov, lepšiu kondičku, čo sa nám aj darilo pred parádnou diváckou kulisou. Vravel som spoluhráčom, aby sa nesplašili, že stoja pred nami hráči ako sme my, hoci súper má vyššiu kvalitu. Radil som im, aby si zahrali futbal, aby sa uvoľnili, hrali s radosťou a nie v kŕči. Mohol som dať aj ja gól na 1:1, spravil som si tam hráča, ale neobstrelil som ho tak ako som chcel. Mali aj moji spoluhráči príležitosti, žiaľ nedali sme na 1:1. Ak by sa tak stalo, bol by to iný zápas. Keď už dala Dunajská Streda na 0:2, narástlo hosťom sebavedomie a my sme sa trošku rozsypali, no dôstojne sme odohrali tento zápas. Sme tu jeden veľký kolektív, dobrá partia, máme skvelé podmienky, dokonca v jeden deň aj regeneráciu, dva dni v týždni tvrdé tréningy. Teraz sa sústredíme na štvrtú ligu, aby sme v nej skončili do tretieho miesta. Tretia liga by bola našim snom, o tom hovoriť nechceme.“

Kapitán Dunajskej Stredy Dominik Kružliak pre bystricoviny.sk povedal: „Domáci ukázali, že tiež vedia hrať futbal. Bolo tu príjemné prostredie, skvelí diváci. Vyhrali sme 4:0, ale súper bol nepríjemný. Nám sa vždy hrá ťažšie proti súperom, kde musíme vyhrať a dominovať na ihrisku. Tie góly prišli síce neskôr, no odmakali sme si to a ideme v pohári ďalej. Chcel by som vyzdvihnúť tento domáci klub, dali nám Podkoničania domácu šatňu, veľmi pekne nás privítali, aj diváci, sympatické tu bolo prostredie. Všetkým sa nám tu páčilo a sme radi za to, že sme tu mohli odohrať zápas.“

DAC Dunajská Streda pricestoval do Podkoníc aj so svojou technikou a aj vďaka nej sa ešte viac umocnil futbalový sviatok u nás. Uskutočnil sa teda aj historicky prvý priamy prenos futbalového zápasu z Podkoníc, ktorého záznam nájdete nižšie, taktiež tu nájdete zostrih zápasu a vynikajúce foto futbalových momentov od Ernő Lelkes. S kamerami k nám zavítala aj TV Hronka, ktorej reportáž tiež nájdete v závere článku.

Zostrih momentov FK Podkonice – DAC Dunajská Streda

Záznam celého zápasu FK Podkonice – DAC Dunajská Streda

Reportáž TV Hronka – Futbalový sviatok v Podkoniciach

Fotogaléria zo zápasu FK Podkonice – DAC

Jaroslav Kostúr ml.
zdroje: www.dac1904.sk, www.bystricoviny.sk, www.tvhronka.sk

Komentáre sú uzavreté