Kostolík zo Slovenska na Islande

island_kostolikIslanďania môžu vo svojej krajine obdivovať drevený kostolík z nášho Slovenska. Od roku 2004 sú na tomto ostrove prítomní prostredníctvom svojej misie bratia kapucíni. Vôbec prvým z nich bol brat Dávid Tencer, teraz už biskup, ktorý pôsobil aj v našej farnosti. Aj vďaka nemu už v týchto dňoch finišujú práce na kostolíku priamo na Islande, kam sa kostolík presunul z Hriňovej a už v lete by ho mali posvätiť.

Kapucíni sa kvôli financiám rozhodli postaviť kostol na Slovensku, následne ho rozobrali a previezli na Island. Príprava stavby kostola začala na Raticovom vrchu nad Hriňovou a spolupracoval na nej aj nám známy kapucín Vlado Polák, ktorý je dnes predstaveným kláštora nad Hriňovou. Kostolík je postavený do tvaru františkánskeho kríža zo San Damiana, čiže je členitý. Má dĺžku 16 metrov a v najširšom mieste má 12 metrov. Spotrebovali naň takmer 1000 kubíkov dreva priamo z pod Poľany. Niekoľko mesiacov na ňom pracovali nie len kapucíni, ale aj susedia a miestne firmy.

Unikátne zábery zo stavby kostolíka nájdete v nasledujúcom videu od Ľuboslava Poláka. Je to film o prvotnej myšlienke, nezištnom ľudskom nasadení; jednoducho o tom, keď sa sen pastiera Dávida (dnes už islandského biskupa) a jeho ovečiek stal skutočnosťou.

Komentáre sú uzavreté